1SP – Spesialpistol

Dette er en av klassene for småvåpen i Spesialfelt.  Automatpistol i kaliber 5,6 – 11,56 mm (.22LR – .455). Våpenet må være så lite at det går inn i en målekasse på 185x125x35 mm. Vekt på våpenet, inkl. tomt magasin, maks. 800 gram. Avtrekksvekt min. 1360 gram. Maks løpslengde og sikteradius er ellers gitt av begrensingen til målekassa.

350px-waltherppkspachmayr
Walther PPK/S

Klassen ble opprettet for våpen av type James Bonds Walther PPK, men som alltid når det gjelder konkurranseskyting, så blir det gjort tilpasninger for å komme så nær yttergrensene som mulig. De mest populære Spesialpistolene er gjerne litt for store .22LR pistoler som er kappet og justert slik at de akkurat går i målekassen. Slike tilpasninger går gjerne ut over andre egenskaper i våpnet, så funksjonsfeil skjer ofte nok til at selv gode skyttere med supertilpassede pistoler ofte havner langt ned på resultatlisten.

Siden våpnene ofte er en forkortet utgave av et lengre våpen, kan et problem være å få stilt siktene lavt nok. Et forkortet våpen beveger seg litt rasker opp i rekylen enn originalen, og baksiktet er opprinnelig ikke laget for slik oppførsel.

Et annet problem som gjerne kan oppstå med slike forkortede våpen, er at kornet lett kan falle av, om det ikke er flyttet på av en børsemaker. Det er ofte mye hjemmesnekring som er utført på disse lommepistolene. 

Med den korte siktlinjen, og det minimale grepet å holde i, er dette uansett en vanskelig øvelse å skyte. Det er heller ingen inndeling i prestasjonsklasser her, så alle konkurrere i samme klasse.

5 skudd pr. standplass med skyteavstand mellom 5 og 70 meter.

Ungdom kan skyte denne øvelsen med våpen i kal. 22LR, og da tohånds på alle standplasser.

Se punkt 8.25.3 i NSF nasjonale regler for feltpistol og T96 (side 5) for detaljer.

NB: Bildet av våpenet er ikke vår anbefaling av et våpen vi synes er best til øvelsen, men kun ment som illustrasjon av våpentype

Les mer om 1SR – Spesialrevolver

Tilbake til 1 – Feltpistol
Tilbake til Konkurranser